Skip to Content

Savage Worlds rövid ismertető

A Savage Worlds rendszerről készült egy bővebb ismertető az RPG.HU-n, ezért itt most csak röviden összefoglalom a személyes benyomásaimat.

A rendszer ígéretének megfelelően tényleg gyors, pörgős és élvezetes. Ez több dolognak köszönhető. Először is a szabályok inkább egyszerűek mint reálisak. Ezt jól mutatja, hogy a képzettségek listája igen rövid. Például a lövésre egy képzettség van, amivel a parittyától kezdve a rakétavetőig minden használható. Ez ugyan nem reális, de nagyon könnyűvé teszi a karakter alkotást, elsősorban a mesélő számára.

Kezdetben kicsit furcsa lehet, hogy a rendszer a kockákon és a karakterlapon kívül több más kiegészítőt is használ. A kezdeményezéshez például kártyát, a dobások ismétlését lehetővé tevő "benniek" nyilvántartására zsetonokat, kavicsokat vagy más jelölőket. Tapasztalatom szerint ezek nagyon jól beváltak. A kezdeményezés jobban átlátható kártyákkal mint kockákkal, és a pontok nyilvántartása is könnyebb jelölőkkel mint a karakterlapra írva. Nekem annyira bejött a dolog, hogy próbálok minél több mindent jelölőkkel, és minél kevesebbet karakterlapon vezetni (pl. erőpontok, sebesülések).

A játék erősen javasolja a figurák és kockás terep használatát a harchoz. Lehet ugyan játszani enélkül is, de egy csomó szabály ezekre épül. Kezdetben volt egy kis ellenérzésem (régóta nem használtunk ilyet a csapatban), de aztán nagyon jól bevált. Sokkal jobban átélhetővé teszi a harcot, mint ha csak papírlapra firkáljuk fel a helyzetet. Nálunk külön érdekesség, hogy a lego gyűjteményemet használtuk fel erre.

Az ász dobások (mikor a kocka legnagyobb értékére rá lehet dobni), és az emelések (mikor a célszámot 4-el vagy ennek többszörösével túldobják) rendszere kicsit meg tudja akasztani a játék menetét, de ezt nem érzem olyan nagy problémának, mert ezek általában izgalmas pillanatok. Sok esetben nem is kell pontosan kiszámolni az emeléseket, mert egy emelés számít az eredménybe.

A legtöbb problémát az okozhatja, hogy nincsenek elég világosan és szájbarágósan leírva a szabályok. Kell néhány alakalom, míg mindebe beletanul a csapat. A különböző harci módosítók használata, és a sebzés kezelése talán a legnehezebb, de a tanulási folyamat végén ezek is gyorsan és jól használhatók.

Ami igazán pörgőssé teszi a Savage Worlds harcot, az a dzsóker karakterek (Wild Cards) és a mellék karakterek (extras) szétválasztása. Más játékokban is van hasonló (pl. a Hét tengerben a söpredék szabályok), de itt ez nagyon jól lett kialakítva. A rendszer a mellék karaktereket is egyedileg kezeli, de annyira egyszerűen, hogy nagyobb csaták is könnyen lejátszhatók. A legfontosabb talán az, hogy nem kell írásban vezeti a kiegészítő karakterek állapotát. Tulajdonképpen csak épek, sokkoltak vagy ájultak lehetnek. A sokkolt állapotot valamilyen módon jelezni lehet a figurán (nálunk a lego figura feltartja a kezét), az ájult karaktereket meg el lehet dönteni, vagy le lehet szedni (a csata végén kell dobi, hogy ki élte túl közülük a harcot).

A játék talán leggyengébb pontja a mágia rendszer. Egy sémát használ a varázslói, papi, pszionikus, szuperhősi és őrült tudós képességekre. Ez még nem lenne olyan nagy baj, mert például az AD&D-ben is egy varázslás rendszere van a papoknak és mágusoknak, de itt a különböző módszerek közötti különbségek felszínesek. Mivel egy "varázslat" lista van, nagyok az átfedések a különféle utak közt. Igazából a világok szintjén lehetne jól elkülöníteni a különféle varázslás típusokat, egyedi hangulatot adva mindegyiknek, de ehhez pontosan szét kéne válogatni, hogy kinek milyen erői vannnak, és minden erőt egyénivé kéne tenni az adott felhasználóhoz. Ennek a kívánságnak az általam megismert világok, csak részben tudnak megfelelni.

Mint az eddigiekből kiderült a Savage Worlds egy elég harcközpontú rendszer. Sok elemet vesz át a harci játékokból (figurák, terep, harci módosítók), és a harc központi szerepet tölt be a szabályokban. Nem ajánlott tehát azoknak, akik nem igazán akarnak csatákat mesélni. A rendszer egyszerűsége miatt viszont azoknak sem ajánlott, akik komoly, realitásra törekvő csatákat akarnak lejátszani. Az igazi célközönséget azok jelentik, akik kevés előkészülettel viszonylag gyors és izgalmas harcokat akarnak a szerepjátékba beiktatni.